Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
07.03.2010 12:15 - останахме само глупците...
Автор: nobelman Категория: Лични дневници   
Прочетен: 1580 Коментари: 1 Гласове:
1

Последна промяна: 07.03.2010 12:28


Тия дни си мисля, че в България останахме да живеем само глупци... Не, не, всъщност не си го мисля, а съм абсолютно сигурен, че е така ! Че се вихри икономическа криза в световен мащаб, че е трудно и тежко ежедневието и еженощието ни, това е ясно, ама ...все на нас ли, бе джанъм ? Айде да не говорим, че тези приказки с кризата (дето ни ги набиват в "умните" главици от новините) започват вече да  ми омръзват, някак се изтъркаха, избледняха и ги хвана девалвацията....Кризата - това, кризата - онова, заради кризата - еди си какво, заради кризата ....Ами просто не е вярно, бе хора ! Стига, де , не се ли свърши тази криза ??? Между другото някой да си е задавал въпроса кога за последно слушахте оптимистични новини ? Кога ? Аха, така е - никога не сте чували оптимистични новини - нито по радиото, нито по телевизията. Ама това не е така, защото медиите търсят сензациите - то сензации има и в доброто, не само в лошото.  И преди некой да ме обвини в песимизъм и скептицизъм, ще кажа, че под добри новини разбирам просто добри новини, а не, че като паднал асансьора в болницата е имало оцелели, или че след заколването на двете деца, едното е оцеляло. Не, това не са добри новини. 
Тия дни започвам леко да се притеснявам, че годинките ми за емиграция отминаха и ще ми се наложи да напусна тази абсурдна територия, на която живеят няколко милиона нехайни за съдбата си, но с много високо самочувствие хора, които не само че не се уважават и се унижават, но подлагат на това и своето бъдеще....Изобщо не се оглеждайте - става дума за нас - българите, за вас, за теб, за мен, за всички ни, които обитаваме ОЩЕ тази територия. Да-а-а. Истината е, че сме ама мно-о-о-о-о-го големи комплексари, които на всичкото отгоре са глупави, а и плиткообидни...
Да си дойдем на приказката - честно казано, като всеки надут глупак с голямо самочувствие, че е българин защото е най-най-най и т.н., много се надявах, че поне част от легендите за българина са верни, обаче за съжаление се убедих, че .... очевидно не са. С годините (особено през последните десет) попътувах из чужбина и видях какво ли не - и хубаво и лошо, и много  бедност и много богатство, и много, много интересни неща - нрави, обичаи, хора-щастливи, нещастни и какво ли още не, обаче никъде не видях толкова надути и прости хора като нас. Честно !  Ама хем надути, хем прости. Едновременно ! Взривоопасна комбинация ! Да вземем за пример една съседна Румъния ? До скоро я смятахме за крайно изостанала и бедна страна, още помним разказите за ония чичовци с бомбетата и каруците, бедните просяци по улиците и празните витрини на магазините...даже им се присмивахме...ееех. Некой още мислят така за Румъния, обаче много дълбоко се заблуждават :-) Няколко пъти обикалях по работа из северната ни съседка и винаги си тръгвах от там с приповдигнато чувство, изпълнен с оптимизъм и радост и ...с много тежки и объркани мисли, сравнявайки грубата ни действителност с това, което е на север от Дунава. Каква е разликата, ли ? Ами за тези, които не са я посещавали скоро ще назова няколко :
1. там големите черни джипове с еднакви номера, карани от "добре облечени бизнесмени" просто ги няма. И когато караш в лявата лента на магистралата и не дадеш път на такава кола, никой не те спира, за да те псува, бие или заплашва с пистолет или служебна карта.
2.Хората са усмихнати,  учтиви и с готовност да помогнат винаги и навсякъде.
3.Кафенетата (за разлика от фабриките) не са пълни с безработни, които нямат работа и пари, но имат много време за празни приказки и кафе.
4.Стандарта на живот е поне 2 пъти по-висок от нашия (това включва и пенсионерите).
5.Във ВСЯКО селце (подчертавам го изрично) има полиция, която не само присъства показно по акции, показвайки новите модели на бронежилетки, качулки и поредната нова абревиатура на ново създадена служба върху тях, а осъществява реален денонощен контрол - строг, но справедлив.:-)
6.По селата е пълно с млади хора (и не само от тези с по-тъмния цвят на кожата).
7.Всяка педя земя е обработваема и тракторите на са от тези дето в неделя ги дават по "Бразди" и са купувани със средства от САПАРД и струват малко повече от три двустайни апартамента в Младост 4. и пр. и пр. и пр.

Намирате ли разлика ? :-)))
Между другото, всяко от горните важи 1:1 и за Унгария. Изключителна страна. Мога да го заявя същото с някой малки разлики и за Чехия, Словакия, Италия, Хърватска, Словения, Турция и още няколко държави.
Изобщо няма да коментирам впечатленията си от Германия,  Австрия или Дания :-)

...и пак се връщам на мрачните си мисли...
Къде сгреших ??? И кога ??? Когато останах тук , твърдо вярвайки, че всичко може да се промени към по-добро, вместо поемайки към доказано по-добри места, където макар и сред трудностите на битието на емигранта,  осигуряването на насъщния е по-лесно и съществува реален еквивалент на положения труд ?
Явно много яко съм се прекарал...оставайки тук - на тази свидна територия, наречена България....Обичам Родината си, обичам семейството и децата си, обичам приятелите си и колегите ... обичам езика си... природата ни е невероятна...просто няманикъде такава - факт, обаче ???
Все по-често се хващам, че наричам в мислите си България "Абсурдистан," "Булгаристан" и как ли още не ...Тук не е лесно да живееш...тук направо е изкуство да оцеляваш ! Кому е нужно да хвърля луди пари за да снима "Сървайвър" по далечни точки на планетата ? Аз смятам, че ако некой си направи труда да ми филмира една седмица от ежедневието, ще направи супер интересен филм за оцеляване...Може и без нарочни състезания, даже, като се замисля, ще е по-добре филмът да се излъчи по Дискавъри в рубриката "Оцеляване на предела"... Сещате се - оня симпатичен бивш командос Беар дето яде хлебарки и други гнусотии, катери се и плува и винаги стига до хеликоптера, който го чака в края на сериала...Само че мен не ме чака хеликоптер, който да ме спаси...в края на седмицата.
От какво толкова се оплаквам ли ? Ами -и -и да започнем от абсурдната ситуация в страната. Политиката и управляващите в миналото бяха зле, надявахме се на новите, очевидно ще става още по-зле. Вярно, тези може би няма да крадат така безогледно, обаче това което правят с масовото изтребление над малкия бизнес може да се сравни само с геноцид. Да погледнем икономиката ? Какво й има ? Ами всъщност нищо й няма - тя просто я няма. Ако фирмата ти не се казва "ЛУКОЙЛ", "ЕОН", "ЧЕЗ", "МОБИЛТЕЛ" и т.н. просто нямаш шанс да оцелееш...Пречките не просто ги има - те се създават и "ъпгрейдват" непрекъснато. Няма пари !!! Еми естествено, че няма пари - банките спряха да предлагат кредити, защо им е, при положение, че за изминалите пет години даваха кредити на "скромни" лихвени нива от 12-17%,(при нива от 3-5% в истинска Европа) с които си вързаха бюджетите и печалбите за следващите година - две... Сега просто обират печалбите си, а бизнесът не може без пари, ама на тях не им дреме ... Виж, в т.нар. ъндърграунд нещата си вървят на добре - там всичко е по старому, нищо, че прибраха "Трактора" :-)) Има по-важни за прибиране, обаче тях никой не може вече да ги прибере, защото те си имат банки, легален бизнес и пр....
Да -а -а, много, ама много съм се прекарал, оставайки тук...Ще помисля още месец - два и като нищо ще започна всичко отначало, но някъде, където няма да ме третират като електорална единица, или като поредния балък, решил да прави бизнес, и наивно повярвал, че създадените правила са не, за да се заобикалят, а за да се спазват; и че като си плащам данъците и осигуровките и т.н. налози в полза на държавата, има смисъл от това и смисъла не е някой да си строи хотели по Черноморието с моите пари, а да ми осигури истински пътища, осветени нощни улици, поне НЯКАКВА защита от престъпността и поне НЯКАКВА справедливост в съдилищата; прости и ясни правила за работа, прилична пенсия за родителите ми, и че няма да подменят всяка година изцяло образователната система за децата ми... Много ли искам ???
Вие ми кажете...:-) 


Тагове:   останахме,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. injir - Искаш нормални неща. В ненормална ...
07.03.2010 12:26
Искаш нормални неща. В ненормална държава.
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: nobelman
Категория: Лични дневници
Прочетен: 58272
Постинги: 10
Коментари: 33
Гласове: 303
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031